Nyhed - Januar 2019

Memoylane - med støj og musik. 

Jeg har demens - hvad betyder min livshistorie nu?

Med et brag hamrer Tage tekruset ned i bordet, den varme te skvulper over og rammer beboeren overfor. Forskrækket skriger beboeren højt og skubber kaffekoppen foran sig så den vælter. Sosu-assistent Helle råber ”hvad har du gang i, Tage?”. Tages kæber er sammenbidte, hans øjne er stirrende og han råber ”SÅ STOP DOG”. Jeg løber op af gangen, i køkkenet er Helle ved at flytte beboeren overfor Tage, samtidig med hun taler meget hurtigt og med mange ord til Tage. Jeg skynder mig ind i stuen og slukker for tv2 news, derfra til køkkenet hvor jeg slukker for radioen. Der er tumult omkring Tage og beboeren overfor. Jeg sætter stille musik på. ”Har du lyst til en kop te?” spørger jeg Tage, han nikker og sætter sig ned igen. Jeg tager tekruset og hælder kogende vand i, peger på tebrevet som Tage putter i kruset.

Adfærdsforstyrrelser eller BPSD (Behavioral and psychological symptoms of dementia) er ofte de mest belastende følger ved demenssygdomme. Vi ved i dag at helt små ændringer i miljøet, som f.eks. unødig støj, nye beboere eller ny personale, kan være udløsende faktorer. Vi ved også, at store som små traumeoplevelser fra tidligere i livet, kan udløse adfærdsforstyrrelser. Gennem anekdoter fra hverdagen, introduceres du til neurologi, social-pædagogik og sansestimulering til low/high arousal.

 Foredraget kan bookes på 

Kontakt@tinakjeldsen.dk

 

 

Klovn uden forestilling

Ludovika møder mennesket med demens lige der hvor mennesket er i nuet. Med Ludovikas jordnære kommunikation opstår der stjernestynder fuldt med magisk sansestimulering. 

Når bobler bobles, siger bobler mere end ord

Ludovika er omsorgsklovn, at smile og grine giver livskvalitet og sundhed, skaber empati, nærvær , respekt og anerkendelse i relationerne. Omsorgsklovnen fremmer initiativet til aktiviteter og samvær basseret på nærvær i her og nu situationen, det giver en fælles "vi oplevelse" for både perosnale, borgere og pårørende. 

Humør lige der hvor menneset er, bruges med respekt og ydmyghed. Ikka alle bryder sig om en klovn, her tager Ludovika næsen af og bliver Tina - som har lyst at være sammen med dig. 

Der er mere medicin i humor - end humor i medicin. 

Ludovika kan både komme på besøg til en kop tår kaffe en eftermiddag, eller lave forvandlingen fra Tina til Ludovika i foredraget "Klovn uden forestilling". 

Kun på forespørgsel.